Over eicel- of spermadonatie praten is vermoedelijk veelal niet evident. Wellicht is jouw omgeving bovendien niet of slechts beperkt op de hoogte van jouw donaties. Daarnaast is het evenmin een makkelijk onderwerp om zomaar aan te snijden en open over te praten. Daarom is lotgenotencontact in dit geval de kans bij uitstek om hierover toch in al zijn facetten in gesprek te kunnen gaan met anderen. Aarzel daarom niet om ons te contacteren.
We maken ruimte voor jouw verhaal. In eerste instantie één op één. Zo kan je in alle intimiteit en veiligheid jouw verhaal brengen, jouw vragen stellen en eventuele bezorgdheden uiten.
Stuur ons gerust een mail of een bericht via whatsapp.
We organiseren online ontmoetingen om jullie onderling te kunnen verbinden. Mijn gesprek met enkele donoren van Priamos maakte meteen duidelijk hoe ontzettend veel belang en waarde zij hechten aan het kunnen delen van wat hen bezig houdt en elkaar om advies kunnen vragen.
Je kan de data vinden via de besloten facebookgroep of via de facebookpagina.
We willen zo goed mogelijk trachten te informeren. Informatie verstrekken omtrent spermadonatie over de wetgeving, over bestaande instanties en hun werking,… vanuit het perspectief van de eicel- & spermadonoren.
Onderaan deze pagina vind je dan ook handige links.
We willen eicel- & spermadonoren een stem geven. En indien mogelijk zelfs een gezicht. Want de aandacht die het thema krijgt in de media, kleurt meestal negatief. Dat zien we graag anders.
Als donorkind ben je mogelijk opzoek naar jouw donor/biologische ouder, halfbroers en - zussen. Misschien deed je al een dna-test in een commerciële databank zoals Ancestry of MyHeritage? Misschien bouw je ook al aan een stamboom rond dna-matches? Als dat zo is, heb je misschien zelfs al een idee wie jouw mogelijke biologische ouder is? Maar weet je niet hoe deze te contacteren?
Aangezien Alote tracht eicel- & spermadonoren te verenigen die zich vindbaar en bereikbaar willen opstellen, zou het zomaar eens kunnen dat jouw donor Alote ook alreeds vond en contacteerde. Als dat nog niet zo is, is dat wellicht een teleurstelling na wat hoop? Dat zou in ieder geval heel begrijpelijk zijn. Voor donoren is het vaak ook een heel proces van jaren tussen de donaties en het zich vindbaar en bereikbaar opstellen. Dus als hij zich nu nog niet kenbaar maakte, dan kan dat nog steeds in de toekomst wel gebeuren.
Aarzel sowieso niet om ons te contacteren. We kijken graag mee waar we je kunnen helpen. Weet dat je ook terecht kan bij het afstammingscentrum als je nog meer hulp wenst rond stamboomonderzoek om jouw donor te vinden of graag een trajectbegeleider toegewezen krijgt die samen met jou al je vragen bekijkt.
Als wensouder ben je uiteraard ontzettend gelukkig als je/jullie kinderwens alsnog in vervulling gaat dankzij donorconceptie.
Echter eindigt het verhaal van donorconceptie niet wanneer het kindje in kwestie geboren wordt. Dan begint het pas. Want dat kindje wordt een persoontje met een eigen identiteit dat op latere leeftijd, of zelfs al sneller dan verwacht, vragen zal stellen. Of opmerkingen vanuit de omgeving krijgt waarover het nadenkt en vragen ontwikkelt. Mijn jongste nichtje vroeg op 3-jarige leeftijd aan mijn dochtertje 'Heb jij geen papa?'. Dus het dient zich mogelijk sneller aan dan je verwacht.
Ondertussen wordt alsmaar duidelijker hoe belangrijk het is dat het donorkind zelf weet hoe hij/zij ontstaan is, dat een opvoedvader niet de biologische vader is, dat er idealiter geen taboe of geheimzinnige sfeer bestaat rondom de conceptie via een donor,... Dat blijkt uit verhalen van reeds volwassen donorkinderen en wensouders. Het brengt meer schade met zich mee te brengen dan dat je lief is zoals bijvoorbeeld een vertrouwensbreuk door het jarenlange verzwijgen.
Dus ook wensouders spelen een belangrijke rol in de sfeer rond anonimiteit en geheimhouding. Veel wensouders staan misschien voor de uitdaging om na te denken over hun eigen wens versus de wens van het kind omtrent anonimiteit, zoeken naar, contact leggen met en misschien zelfs een soort relatie opbouwen met de donor,... Deze twee wensen zijn misschien niet te vereenzelvigen of te verzoenen met elkaar. Maar ik geloof dat we het belang van de kinderen hierin toch voldoende voorop moeten blijven kunnen stellen.
Kijk zeker ook bij Media. Onder andere het Donae en VZW Donorfamilies ontwikkelden een interessant aanbod en nazorg voor gezinnen na donorconceptie.
©2024, Alle rechten omtrent naam, inhoud & gecreëerd beeldmateriaal voorbehouden aan Alote, Ann Vergouwen
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.