INTERESSANTE MEDIA

Er is behoorlijk wat media te vinden omtrent donorconceptie.

Wij trachtten hier een overzicht te creëren van vzw's, organisaties, persoonlijke initiatieven, literatuur, podcasts, documentaires,... actief, betrokken en/of werkzaam rond donorconceptie in België.

​Ook al richt Alote zich tot eicel- & spermadonoren in België, en leggen we de klemtoon op wat interessant is voor spermadonoren, willen we de links en info niet beperken tot enkel wat zinvol is voor  de donoren. We zijn van mening dat het belangrijk is om ook de ervaringen en verhalen te kennen en te begrijpen van de andere betrokkenen in het verhaal van donorconceptie. Vooral omdat we de onderlinge dialoog zoveel mogelijk willen aanmoedigen.

Onderaan deze pagina vermelden wij informatie omtrent DNA-onderzoek. De mogelijkheden en kostprijs ervan.

WEBSITES

Het Afstammings-centrum is er voor iedereen met vragen over de eigen afstamming.

In alle mogelijke situaties waar de juridische verwantschap niet samenvalt met de biologische, de genetische realiteit. 

Dit centrum onderhoudt voor het Afstammingscentrum een dna-databank ifv matching tussen donoren en donorkinderen.

Hier vind je informatie omtrent het kinderrecht om informatie te hebben over jouw afstamming en hun advies omtrent aanpassingen op wetgevend niveau.

In dit briefadvies onderzoekt het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek, als onafhankelijke instantie, de kwestie van de anonimiteit van gameten- en embryodonoren.

Steph Raeymaekers zet zit als oprichtster al jaar en dag in voor de belangen van het donorkind.

Zij streeft naar afschaffing van de anonimiteit en de oprichting van een registratiesysteem van spermadonoren om bijvoorbeeld massadonatie te voorkomen.

vzw Donorfamilies vormt een ondersteunend netwerk voor zowel families die kinderen kregen met de hulp van een sperma-, eicel-, embryodonor als voor koppels die een behandeling met donorgameten volgen of hier nog over nadenken.

Zorg- en expertisecentrum voor families na donorconceptie biedt wetenschappelijke informatie en professionele steun bij het nemen van beslissingen. Via wetenschappelijk onderbouwde vorming en training ondersteunt het centrum ook professionals in de zorg aan families na donorconceptie.

Dit is het eerste Zorg-en expertisecentrum voor families na donorconceptie in België.

Het platform Priamos verenigt (anonieme) spermadonoren in Nederland om informatie, gevoelens en handelingsperspectief te delen. Als zaaddonoren beogen we bereikbaar en aanspreekbaar te zijn om elkaar en andere betrokkenen bij Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad (KID) met raad en daad te ondersteunen.

Fiom is het expertisecentrum op het gebied van ongewenste zwangerschap, verwantschapsvragen en adoptie.

Je kunt hier terecht voor hulp bij een ongewenste zwangerschap, informatie over donorconceptie, een zoektocht naar biologische familie en voorlichting en nazorg bij adoptie.

Stichting Donorkind komt op voor de belangen voor donorkinderen, brengt hen in contact met elkaar en donoren en helpt bij het zoeken naar afkomst.

PODCASTS

Steph Raeymaekers van VZW Donorkinderen maakte al een paar seizoenen waarin zij donorkinderen, wensouders en donoren hun verhaal laat doen.

Volwassen donorkinderen Ester de Lau en Eefje Habets bespreken - samen met andere ervaringsdeskundigen - alles wat met donorkind zijn te maken heeft.

We bieden regelmatig trainingen en workshops over onderwerpen die relevant zijn voor de branche. Onze gecertificeerde trainers zijn al jarenlang experts op hun vakgebied en kijken er altijd naar uit om met onze klanten samen te werken.

Michiel doneerde van '98 tot '04 in fertiliteitscentrum Het Diaconessenhuis in Voorburg en vertelde dat twee weken voor deze podcastopname aan zijn 90-jarige moeder. Hij heeft inmiddels twee van zijn nakomelingen mogen ontmoeten en filosofeert met ons wat maakt dat dat zo bijzonder is. Michiels verhalen maken Ester een beetje jaloers en Eefje vraagt zich af; als je donorkinderen goed terecht zijn gekomen en gelukkig zijn, voel je dan dat je er goed aan hebt gedaan om te doneren? En voel je het omgekeerde ook, wanneer je donorkinderen niet gelukkig/goed terecht gekomen zijn? Michiel heeft met een aantal andere donoren het platform Priamos opgezet, waar donoren hun ervaringen met elkaar kunnen delen en hij legt uit waarom daar behoefte aan is. 

Ad loopt niet graag met zijn donorschap te koop maar hij vindt het nu toch belangrijk om zijn verhaal te doen, aangezien donoren de laatste tijd vooral negatief in het nieuws zijn. Ad doneerde om wensouders te helpen en toen hij begreep dat er donorkinderen zijn die behoefte hebben om te weten van wie ze afstammen, maakte hij zich meteen - in 1998 al - bekend bij de Stichting Landelijke Contactgroep KID (voorloper van Stichting Donorkind). Ad doneerde in 1980/81 in het Pieter Pauw Ziekenhuis in Wageningen nadat hij een oproep in het studentenblad van de universiteit van Wageningen had gezien. Ad kent inmiddels twee van zijn donorkinderen en ervaart dat als een verrijking. Hij is wel een beetje bevreesd voor het aantal donorkinderen dat er gemaakt is met zijn donaties, maar Ester en Eefje denken Ad wel gerust te kunnen stellen.

Jan doneerde eind jaren ‘60 bij dokter Swaab. Hij was student en leefde in een heerlijke tijd waarin alles mocht en kon. Jan stopte met doneren toen hij trouwde met zijn eerste vrouw en dacht daarna nooit meer aan zijn donaties en wat daarvan geworden was. Totdat er vorig jaar contact met hem werd opgenomen door een donor detective die hem via dna en stamboomonderzoek had gevonden. Jan had net twee maanden daarvoor zijn huidige vrouw en liefde van zijn leven verloren. Hij vertelt hoe dat voor hem was, we bespreken het fenomeen ‘volwassen geboorte’ en vragen Jan wat voor een man dokter Swaab nu eigenlijk was.

Donorvader Lex doneerde in de jaren '80 en schuift in de 21e eeuw bij ons aan om te vertellen hoe hij daar op terug kijkt. Hij vertelt over zijn dochters en donordochters en wat het verschil is. Lex heeft ook nog handenvol tips voor donorvaders die uit de kast willen komen, of er al uit zijn. Kortom, Lex deelt alles wat je van een donorvader wil weten.

De Kwak Kwaakte dit keer niet thuis in Hilversum of thuis in Nijmegen. Nee, nee, we zaten lekker live te podcasten in het DeLaMar-theater in Amsterdam, met publiek. We zeggen niet hoeveel mensen er in de zaal zaten, er was publiek! Onze eerste LIVE-podcast ooit! Het was spannend en fantastisch en dat laatste kwam vooral doordat donorvader Wilhelm bij ons op het podium kwam om te vertellen hoe het nu is om als donorvader opgespoord te worden door een detective via genetische genealogie oftewel DNA en stamboomonderzoek.

René (42) is de jongste donor die we spreken in deze serie met donoren. Hij doneerde van 2000 tot 2005 bij dokter Karbaat in Barendrecht. René wilde graag iets goeds doen en hij vond het spannend, ook omdat hij het aan niemand had verteld. Donor zijn is magistraal volgens René, maar brengt ook veel ongemakkelijke momenten met zich mee. Gelukkig wil hij ons daar alles over vertellen. René blikt met een brede grijns terug op de periode van doneren en straalt van trots als hij vertelt over zijn donorkinderen, die hij overigens niet zo noemt, want de terminologie vindt hij af en toe nog ingewikkeld. 

Toen Johan 25 was besloot hij om sperma te gaan doneren. In eerste instantie deed hij dat om volwassenen met een kinderwens te helpen. Vandaag beseft hij dat eventuele donorkinderen van hem mogelijks naar hem op zoek zijn. Dit is dan ook de reden waarom hij zich ondertussen in alle mogelijke DNA databanken als instanties heeft aangemeld.

BOEKEN

Verborgen Verbonden portretteert ruim twintig anonieme spermadonors uit de vorige eeuw. Het boek informeert, fascineert, shockeert, intrigeert en emotioneert.

Decennialang bleef de stem van deze mannen ongehoord. Soms ongewild, maar vaak ook bewust, omdat niemand mocht weten van hun geheim. Niet zelden zelfs hun partner en kinderen. Ze waren nagenoeg onvindbaar, maar nu vertellen ze openhartig hoe zij het doneren in de jaren zeventig, tachtig en negentig hebben ervaren en waarom zij hun sperma ter beschikking stelden.

Naast deze portretten is een beknopte geschiedenis van zaaddonatie in Nederland beschreven en zijn de uitkomsten en duiding van een enquête onder donors opgenomen.

Op donorconceptie rust een taboe. Daardoor komen donorkinderen er vaak pas laat achter hoe ze zijn verwekt. Na deze onthutsende ontdekking gaan veel van hen op zoek naar hun biologische vader.
Zij missen hun schaduwfamilie, de verborgen helft van hun stamboom. Met de enorme groei van DNA-databanken komen steeds meer donorkinderen hun biologische vader en vaak tientallen halfzussen en -broers op het spoor. Maar wat gebeurt er daarna?
In 'Schaduwfamilie' vertellen donorkinderen openhartig over hun jeugd, hun verlangens, hun zoektocht en het contact met hun nieuwe familie. Vier gastauteurs gaan daarnaast in op de achtergronden van deze zoektocht:
• Hoe heeft donorconceptie zich vanaf het ontstaan in 1948 tot nu ontwikkeld?
• Waarom is kennis over je afkomst zo belangrijk?
• Hoe kun je DNA- en stamboomonderzoek inzetten om je familie te vinden?
• Maar ook: hoe maakbaar is familie, en is het compleet maken van je familie zonder gedeeld verleden niet een onbereikbaar ideaal?
De halfzussen Linda Sprado en Verda de Lange, zelf ook donorkinderen, vonden elkaar in 2019 via een DNA-test.

We bieden regelmatig trainingen en workshops over onderwerpen die relevant zijn voor de branche. Onze gecertificeerde trainers zijn al jarenlang experts op hun vakgebied en kijken er altijd naar uit om met onze klanten samen te werken.

WAT HOUDT OUDERSCHAP NA DONORCONCEPTIE IN?
HOE VERTEL JE EEN KIND DAT JE NIET DE GENETISCHE OUDER BENT?
WELKE PLAATS HEEFT DE DONOR IN HET GEZIN?

Voor heteroseksuele paren met vruchtbaarheidsproblemen, lesbische paren of alleenstaanden kan donorconceptie een manier zijn om een kinderwens te vervullen. Je gezin vormen met de hulp van een eicel-, sperma- of embryodonor gaat echter vaak gepaard met vragen en twijfels.

Deze geheel vernieuwde editie van Anders en toch gewoon gaat in op vragen van (wens)ouders die hun gezin vormden na donorconceptie. Het heeft aandacht voor alle levensfasen die een gezin doorloopt, van ouders met een kinderwens tot een gezin met volwassen kinderen. Daarbij laat het ook de families zelf aan het woord.

Tegelijkertijd bevat dit boek de meest up-to-date nuttige informatie voor familie, vrienden en professionele hulpverleners. Zo biedt het een overzichtelijk beeld van belangrijke psychosociale aspecten van donorconceptie. 

DOCUMENTAIRES

Deze documentaires leggen het probleem rond (anonieme) spermadonaties bloot wegens een gebrek aan internationale op elkaar afgestemde regelgeving binnen de donorconceptie. Het gebrek aan nationale en internationale regelgeving omtrent de registratie van spermadonoren maakt fertiliteitsfraude (artsen die eigen sperma gebruiken zonder toestemming van de patiënt, het overschrijden van de maxima omtrent het gebruik van één en dezelfde donor, het gebruik van spermacocktails,...) en massadonatie mogelijk met het risico op inteelt. En dan spreken we nog niet over de mogelijk grote psychosociale gevolgen voor de getroffen wensouders en de donorkinderen zelf uiteraard.

Een groep gezinnen komt erachter dat de charmante man die ze vertrouwden ook de spermadonor is van honderden – of misschien wel duizenden – andere kinderen over de hele wereld.

“Our Father” tells the unsettling story about Dr. Donald Cline, a former Indiana fertility doctor who used his own sperm to impregnate his patients without their knowledge. Since that documentary first came out, 14 people have filed lawsuits against Cline.

The new HBO documentary, Baby God, presents a haunting examination into the work of infamous Nevada fertility specialist Dr. Quincy Fortier, a man who deceived countless women struggling to conceive by using his own sperm — without their knowledge or consent — to impregnate them

DNA ONDERZOEK

Ondanks de tot nu toe onenigheid binnen de Federale Regering blijft de oude wetgeving in België van kracht. Waardoor het anoniem doneren de standaard praktijk blijft.

​Desondanks richtte de Vlaamse Overheid in 2019 het Afstammingscentrum op onder impuls van het werk door betrokken doelgroepen.

​Dat betekent dat anonieme donoren die uit de anonimiteit wensen te stappen, zich kunnen aanmelden bij het Afstammingscentrum. Zij werken samen met het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid, verbonden aan het UZ Leuven. Zij verzorgen op hun beurt dan weer de databank waarin het dna wordt bewaard in functie van matching.

​Ben jij donor die uit de anonimiteit wenst te stappen, dan is DNA-onderzoek een belangrijke mogelijke stap om te zetten. Het Afstammingscentrum is nog jong, en misschien weinig tot niet bekend onder de donoren, waardoor de databank nog klein is. Donorkinderen kunnen hun dna ook laten opnemen in de databank maar zolang de donoren niet in deze databank zitten, zal er weinig gematched kunnen worden, helaas. Deze databank in België heeft dus nog de tijd nodig om te groeien en daar kunnen alle donoren aan bijdragen, ook al heb je verder geen interesse in Alote.

​Jouw dna laten opnemen in deze databank kost 85 euro. Het Afstammingscentrum volgt jou via de trajectbegeleiders wel op en bieden psychosociale ondersteuning aan bij alle vragen, bedenkingen, bekomen matches, contact met donorkinderen,... 

 

  • Je wordt opgenomen in de databank
  • Je kan beroep doen op psychosociale ondersteuning van een trajectbegeleider
  • Kostprijs DNA-onderzoek 85 euro
  • Donor Folder

Het voordeel van deze databanken is dat ze ontzettend groot zijn wat de kans op helpende, waardevolle dna-matches aanzienlijk vergroot.Meestal is hun prijskaartje best haalbaar. Het nadeel is dat je alles zelf moet uitzoeken en geen psychosociale ondersteuning krijgt bij het zoeken en het proces. Maar daarvoor kan lotgenotencontact dan een opvangnet zijn.

TIPS

  • De test bij Ancestry geeft de mogelijkheid de resultaten te uploaden bij andere databanken. Dat bespaart je geld in aantal testen.
  • Bouw eerst je eigen gekende stamboom uit. Zo leer je het platform kennen en vlot gebruiken. 
  • Let op de privacy-instellingen.

©2024, Alle rechten omtrent naam, inhoud & gecreëerd beeldmateriaal voorbehouden aan Alote, Ann Vergouwen

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.