Er zijn reeds belangengroepen actief met een aanbod voor donorkinderen. Omdat iedereen uniek is en niet iedereen met dezelfde mensen connecteert, is Alote ook aanspreekbaar door donorkinderen.

Als wensouder ben je uiteraard ontzettend gelukkig als je/jullie kinderwens alsnog in vervulling gaat dankzij donorconceptie. Echter eindigt het verhaal van donorconceptie niet wanneer het kindje in kwestie geboren wordt. Dan begint het verhaal pas. Want dat kindje wordt een persoontje met een eigen identiteit dat op latere leeftijd, of zelfs al sneller dan verwacht, vragen zal stellen. Bijvoorbeeld waar is mijn papa? Waarom lijk ik niet op papa? Wanneer het kind opmerkingen vanuit de omgeving krijgt waarover het gaat nadenken en vragen ontwikkelt. Mijn jongste nichtje vroeg op 3-jarige leeftijd aan mijn dochtertje 'Heb jij geen papa?'. Dus het dient zich mogelijk sneller aan dan je verwacht. Daarom verwijzen we ook graag naar andere organisaties & belangengroepen zoals Donae en VZW Donorfamilies. Zij ontwikkelden een mooi aanbod voor wensouders.

Ondertussen wordt alsmaar duidelijker hoe belangrijk het is dat het donorkind zelf weet hoe hij/zij ontstaan is, dat een opvoedvader niet de biologische vader is, dat er idealiter geen taboe of geheimzinnige sfeer bestaat rondom de conceptie via een donor,... Dat blijkt uit verhalen van reeds volwassen donorkinderen en wensouders. Het brengt meer schade met zich mee dan dat je lief is zoals bijvoorbeeld een vertrouwensbreuk door het jarenlange verzwijgen wanneer het dan toch uitkomt of uitgesproken wordt.

Dus ook wensouders spelen een belangrijke rol in de sfeer rond anonimiteit en geheimhouding. Zij kunnen mee een verschil maken. Veel wensouders staan misschien voor de uitdaging om na te denken over hun eigen wens versus de wens van het kind omtrent anonimiteit, zoeken naar, contact leggen met en misschien zelfs een soort relatie opbouwen met de donor,... De voorkeur van de wensouder en de wens van het donorkind zijn misschien niet te vereenzelvigen of te verzoenen met elkaar. Maar het belang van de kinderen moet voorop staan.

Ben jij een zoekend donorkind?

Als donorkind ben je mogelijk opzoek naar jouw donor/biologische ouder en naar halfbroers en -zussen. Misschien deed je al een dna-test in een commerciële databank zoals Ancestry of MyHeritage? Misschien bouw je ook al aan een stamboom rond dna-matches? Of deed je een dna-test maar heb je geen idee hoe je met deze gegevens aan de slag kan gaan. Of hoe je gegevens moet interpreteren.

Als dat zo is, heb je misschien zelfs al een idee wie jouw mogelijke biologische ouder is? Of vond je vermoedelijke haflbroers & -zussen? Maar weet je niet hoe deze te contacteren? Het Vlaams Afstammingscentrum kan je helpen bij het leggen van een eerste contact.

Als mama van een donorkindje, leer ik mezelf in MyHeritage werken. Leer ik voortdurend bij omtrent hoe je dna-resultaten moet interpreteren en hoe je deze kan gebruiken om gerichter te zoeken en te bouwen aan de stamboom. Zodat je niet verdwaalt in de je zoektocht en stamboom. Indien je basisinformatie zoekt omtrent dna-resultaten gebruiken in je zoektocht om op weg te geraken, contacteer mij gerust. Ik help je graag op weg of informeer mij bij de contacten die ik ondertussen heb gelegd die bedrijvig zijn in genealogie.

Aangezien Alote tracht sperma-, eicel- & embryodonoren te verenigen die zich vindbaar en bereikbaar willen opstellen, zou het zomaar eens kunnen dat jouw donor Alote ook alreeds vond en contacteerde. Als dat nog niet zo is, is dat wellicht een teleurstelling na (vernieuwde) hoop? Dat zou in ieder geval heel begrijpelijk zijn. Voor donoren is het vaak ook een heel proces van jaren tussen de donaties destijds en het zich nu vindbaar en bereikbaar opstellen. Dus als hij zich nu nog niet kenbaar maakte, dan kan dat nog steeds in de toekomst wel gebeuren.

We zullen nooit zomaar contactgegevens uitwisselen tussen donoren en donorkinderen of wensouders. Heb je sterke vermoedens te weten wie je donor is en je wil weten of de donor ook contact opnam met Alote? Begrijpelijk. De enige juiste weg om te volgen is in dat geval dat je open in gesprek gaat met mij en dat ik geheel vrijblijvend in gesprek tracht te gaan met de donor om te kijken of deze openstaat om dit te bespreken en na te gaan of je vermoedens kunnen kloppen.

Aarzel sowieso niet om mij te contacteren. Ik kijk graag mee hoe en waarmee ik je misschien kan helpen.

Weet dat je ook terecht kan bij het Vlaams Afstammingscentrum. Je kan bij hun trajectbegeleiders terecht met al jouw vragen en bekommernissen. Zij faciliteren ook bemiddelingsgesprekken of eerste contacten. En zij kunnen ook helpen bij de interpretatie van dna-resultaten en bij vragen rond stamboomonderzoek.

Kijk verder ook bij 'Organisaties & belangengroepen' want daar vind je ook de andere actieve belangengroepen rond donorconceptie met hun aanbod.

  ©
 2025   

Alote   | 

Privacybeleid