Als wensouder ben je uiteraard ontzettend gelukkig als je/jullie kinderwens alsnog in vervulling gaat dankzij donorconceptie. Echter eindigt het verhaal van donorconceptie niet wanneer het kindje in kwestie geboren wordt. Dan begint het verhaal pas. Want dat kindje wordt een persoontje met een eigen identiteit dat op latere leeftijd, of zelfs al sneller dan verwacht, vragen zal stellen. Bijvoorbeeld waar is mijn papa? Waarom lijk ik niet op papa? Wanneer het kind opmerkingen vanuit de omgeving krijgt waarover het gaat nadenken en vragen ontwikkelt. Mijn jongste nichtje vroeg op 3-jarige leeftijd aan mijn dochtertje 'Heb jij geen papa?'. Dus het dient zich mogelijk sneller aan dan je verwacht. Daarom verwijzen we ook graag naar andere organisaties & belangengroepen zoals Donae en VZW Donorfamilies. Zij ontwikkelden een mooi aanbod voor wensouders.
Ondertussen wordt alsmaar duidelijker hoe belangrijk het is dat het donorkind zelf weet hoe hij/zij ontstaan is, dat een opvoedvader niet de biologische vader is, dat er idealiter geen taboe of geheimzinnige sfeer bestaat rondom de conceptie via een donor,... Dat blijkt uit verhalen van reeds volwassen donorkinderen en wensouders. Het brengt meer schade met zich mee dan dat je lief is zoals bijvoorbeeld een vertrouwensbreuk door het jarenlange verzwijgen wanneer het dan toch uitkomt of uitgesproken wordt.
Dus ook wensouders spelen een belangrijke rol in de sfeer rond anonimiteit en geheimhouding. Zij kunnen mee een verschil maken. Veel wensouders staan misschien voor de uitdaging om na te denken over hun eigen wens versus de wens van het kind omtrent anonimiteit, zoeken naar, contact leggen met en misschien zelfs een soort relatie opbouwen met de donor,... De voorkeur van de wensouder en de wens van het donorkind zijn misschien niet te vereenzelvigen of te verzoenen met elkaar. Maar het belang van de kinderen moet voorop staan.
Alote maakte op facebook een besloten groep aan voor wensouders. Besloten wil zeggen dat deze groep niet te vinden is. En dus ook dat niemand kan zien wie er lid van is.
Je kan daardoor geen lidmaatschapsverzoek indienen. Leden kunnen anderen ook niet toevoegen. Lid worden kan enkel via een persoonlijke uitnodiging van Alote. Dit doen we zo omdat we 'streng' zijn in wie we toelaten tot deze groep.
De groep is bedoeld voor wensouders die achter de afschaffing van donoranonimiteit staan. Dit zelfs met terugwerkende kracht. En voor wensouders die oké zijn met het zoeken naar de donor. Want weten wie de donor is, is belangrijk voor onze opgroeiende kinderen. En weten wie de donor is, wil niet perse meteen zeggen dat er ook contact moet zijn. Contact kan wanneer alle betrokkenen daarmee instemmen.
Het doel van deze groep is een veilige plek creëren waar we enerzijds onderling in gesprek kunnen gaan over de afschaffing van de anonimiteit en het zoeken naar donoren. Dus zonder het risico om gebruuskeerd, veroordeeld, beoordeeld, bekritiseerd, beledigd,... te worden. En waar we anderzijds elkaar kunnen helpen en steunen in zoektochten naar donoren.
Tijdens het seminarie in Leuven vertelde Leonoor De Cocker van Fiom het volgende. In Nederland merken ze op dat wensouders verschillende keuzes maken. Een groep wensouders volgt de wetgeving en gaat niet op zoek naar de donor. Een andere groep wensouders volgen het tempo en de vragen van het kind en gaan zoeken op vraag van het kind. En een laatste groep wensouders die de vragen van het kind niet afwachten maar proactief beginnen zoeken.
Uit onze gesprekken merken we op dat wensouders al op zoek gaan voor hun jonge kinderen vanuit de behoefte en het belang om antwoorden klaar te hebben zodra hun kind vragen begint te stellen.
Hoe je er als wensouder ook in staat, weet dat je er dus niet als enige op die manier in staat. Wij vinden het belangrijk om ieders keuze daarin trachten te begrijpen en te respecteren.
Heb je interesse in de besloten groep dan volstaat het om ons een mail te sturen waarin je kort jezelf voorstelt, je standpunten en vragen met ons deelt. Vervolgens krijg je een uitnodigingslink om een lidmaatschapsverzoek in te dienen.
Vanuit Alote willen we andere wensouders die via dna en stamboomonderzoek op zoek zijn naar de gebruikte donor helpen.
Voor velen is de keuze om dna op te sturen van zichzelf en hun kind(eren) een keuze die niet over 1 nacht is gemaakt. Maar één die veel wikken en wegen met zich meebracht. Het is immers niet makkelijk om dit in plaats van je kind te beslissen. Je loopt het risico dat je kind dit je later kwalijk neemt. Het belang van over informatie te kunnen beschikken om je kind bij vragen en moeilijkheden bij te kunnen staan en te kunnen voorzien van concrete informatie, weegt dan door. Vooral gesteund door het feit dat het ieders grondrecht is om toegang te hebben tot je afstammingsinformatie.
DNA verzamelen en opsturen is een eerste stap. Maar wat dan wanneer de resultaten eindelijk binnenkomen? Hoe moet je al die informatie begrijpen en verwerken? En vooral, hoe gebruik je al deze informatie dan correct en efficiënt om te beginnen zoeken?
Ann doet zelf sinds mei 2024 aan stamboomonderzoek via dna en leert zo sindsdien heel veel bij. Gesteund en geholpen door mensen waarmee ze gaandeweg in contact kwam. Van hobbyisten tot ervaren genealogen. Dergelijke steun ervaarde Ann als enorm waardevol waarvoor ze ook enorm dankbaar is. In het idee van pay it forward, en omdat Ann zo ontdekte dat ze dergelijk onderzoek boeiend en leuk vind, wil ze daarom andere wensouders ook helpen en steunen in hun zoektocht.
Ben je als wensouders ook op zoek naar de donor en klinkt contact met andere zoekende ouders als fijn voor je, aarzel dan niet om ons te contacteren. Zeker ook wanneer je op zoek bent naar tips and tricks. In dat laatste geval is de besloten facebook groep misschien dan ook iets voor jou.