Als donor beslissen om je vindbaar & bereikbaar op te stellen, maakt dat puzzelstukjes in elkaar kunnen vallen. Voor velen een wereld van verschil!
Het is heel wat om eventueel uit de anonimiteit te stappen. Wat is het allereerste wat jij kan doen? De stap nemen om je vindbaar en bereikbaar op te stellen, is een heel proces. Enerzijds puur praktisch: 'Hoe doe je dat dan?'. Anderzijds komt daar heel wat zelfreflectie bij komt kijken. Hoe kijk jij terug op je eigen keuzes van destijds? Welke betekenis geef jij nu aan de keuzes die je maakte? Zou je nu misschien andere keuzes maken? Wat wil jij wel/niet? Wat voelt voor jou juist/fout? Ben je je (voldoende) bewust van wat dit eventueel voor je kan betekenen? …
We raden je aan om in je geheugen te gaan graven. Om zoveel mogelijk informatie over je eigen donorschap opnieuw te (kunnen) verzamelen. In de eerste plaats voor jezelf. Bewust gaan nadenken over je gemaakte keuzes. Over wat deze toen en wat deze nu voor je betekenen. Bijkomend uiteraard ook in functie van eventuele vragen van een donorkind waarmee je mogelijks ooit in gesprek gaat.
We bezorgen je graag een lijst met vragen om je al een heel eind op weg te helpen:
Het opvragen van het eigen dossier wordt ook aan wensouders aangeraden. Een donorkind is niet de patiënt en er is dus geen dossier opvraagbaar door donorkinderen. Zij moeten het tot nu toe doen met het dossier van hun moeder die als 'patiënt behandeld werd'. Wellicht staat er niet veel bruikbaar in de dossiers omdat er geen identificeerbare gegevens in werden opgenomen. Maar misschien wel een donorcode. En een tijdlijn die helpt om terug het verloop van de gebeurtenissen te construeren. De naam van een arts, ziekenhuis, verpleegkundige. Al deze informatie verzamelen en voor handen hebben, kan helpend zijn voor donorkinderen die zoeken en heel wat vragen hebben.
We raden je ook aan om je dossier op te vragen. Je hebt er in ieder geval recht op dat je dossier goed en veilig bewaard is. Deed de arts en het ziekenhuis wat nodig was?
Als de arts niet meer aan het werk is, bestaat de kans echter dat deze arts alle dossiers heeft vernietigd. Hoe verder terug in de tijd hoe groter deze kans. Het is goed om te weten of er (nog) een dossier van je is of niet meer.
Uiteraard kan het dossier je helpen om herinneringen aan het doneren terug op te halen.
Deze stap is noodzakelijk om effectief vindbaar en bereikbaar te zijn voor zoekende donorkinderen. We nemen je enerzijds graag mee doorheen het thema anonimiteit. Anderzijds informeren we je graag over wat dna onderzoek inhoud en wat dna databanken zijn. Ofwel kies je een internationale databank. Ofwel kies je voor het Afstammingscentrum.