Er zijn online steeds meer podcasts te vinden over allerhande thema's.
Dat is gelukkig niet anders als het gaat over donorconceptie.

Hieronder vond je een overzicht van mooie podcasts uit België en Nederland. Bij 'Afleveringen in de kijker' delen we graag enkele mooie voorbeelden van interessante afleveringen voor donoren uit deze podcasts.

Podcasts donorconceptie
Zaad zonder naam
De podcastreeks ‘Zaad Zonder Naam’ vertelt in vijf afleveringen het verhaal van de begindagen van spermadonatie in ons land, toen er haast geen regels waren. Eén spermadokter, één wensmoeder, één donor en één donorkind vertellen hun kant van het verhaal. Door Tinne Claes en Wederik De Backer.
België
Podcasts
Komaf
Afgelopen jaren kruisten heel wat mensen ons pad. Donorkinderen, donoren, ouders van, … ze klopten allemaal bij ons aan. Omdat elke betrokken partij een ruimer perspectief kan schetsen in dit toch vaak complex verhaal, lanceren we vanaf vandaag onze podcast.
België
Weg
Ze voelde altijd al dat er iets niet klopte, maar kon er de vinger niet op leggen. Tot An als twintiger bij de huisarts te horen kreeg dat haar vader niet haar vader was, maar dat ze een donorkind was. Puzzelstukjes vielen ergens in elkaar, maar tegelijk viel ze zelf uit elkaar. Jaren later kreeg An een zware depressie, die niet los te koppelen valt van de zoektocht naar haar eigen identiteit. Uiteindelijk besliste ze om haar donor, haar biologische vader, te gaan zoeken. Toen An in dat proces botste op deze foto, herkende ze voor het eerst zichzelf. Het bleek haar grootvader.
België
Podcast Plan D
Plan D
Met een donor in zee gaan is waarschijnlijk één van de belangrijkste beslissingen die je in je leven maakt. Met Plan D wil ik daarom anderen informeren en vooral enthousiasmeren over alle alternatieven van anoniem donorschap. Ik deel in deze podcast wat we zelf allemaal ontdekten in dit proces en laat ook anderen hun verhaal brengen. Je hoort hier wensouders, donoren en kinderen aan het woord.
België
Podcasts
De Kwak Kwaakt
Volwassen donorkinderen Ester de Lau en Eefje Habets bespreken - samen met andere ervaringsdeskundigen - alles wat met donorkind zijn te maken heeft.
Nederland
SOCHTCast
Persoonlijke verhalen van mensen die op zoek gingen naar hun onbekende familie.
Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om te weten wie je beide ouders zijn. Als je op zoek gaat, vraagt dat moed en doorzettingsvermogen. En als je dan vindt… ja wat dan eigenlijk?
SOCHTcast gaat over de zoektocht ná de zoektocht. Of en hoe je nieuw gevonden familie een plek geeft in je leven.
Ester helpt mensen onbekende familie vinden. Neem een kijkje op https://socht.nl.
Nederland
DNAzaten
Wij zijn Jelmer en Juul. Sinds januari 2021 weten we dat we halfbroer en -zus zijn. We zijn donorkinderen van gynaecoloog Jan Wildschut die in de jaren tachtig en negentig zijn eigen zaad gebruikte bij vruchtbaarheidsbehandelingen. We hebben inmiddels meer dan zestig halfbroers en -zussen.
Nederland
De Kwak Kwaakt
In gesprek met donor René
René (42) is de jongste donor die we spreken in deze serie met donoren. Hij doneerde van 2000 tot 2005 bij dokter Karbaat in Barendrecht. René wilde graag iets goeds doen en hij vond het spannend, ook omdat hij het aan niemand had verteld. Donor zijn is magistraal volgens René, maar brengt ook veel ongemakkelijke momenten met zich mee. Gelukkig wil hij ons daar alles over vertellen. René blikt met een brede grijns terug op de periode van doneren en straalt van trots als hij vertelt over zijn donorkinderen, die hij overigens niet zo noemt, want de terminologie vindt hij af en toe nog ingewikkeld.
Aflevering in de kijker
De Kwak Kwaakt
In gesprek met donor Wilhelm
De Kwak Kwaakte dit keer niet thuis in Hilversum of thuis in Nijmegen. Nee, nee, we zaten lekker live te podcasten in het DeLaMar-theater in Amsterdam, met publiek. We zeggen niet hoeveel mensen er in de zaal zaten, er was publiek! Onze eerste LIVE-podcast ooit! Het was spannend en fantastisch en dat laatste kwam vooral doordat donorvader Wilhelm bij ons op het podium kwam om te vertellen hoe het nu is om als donorvader opgespoord te worden door een detective via genetische genealogie oftewel DNA en stamboomonderzoek.
Aflevering in de kijker
De Kwak Kwaakt
Anonieme donoren en Priamos
Derk en Frank zijn voormalig anonieme donoren die middels platform Priamos andere anonieme donoren ondersteunen bij de switch naar bekende donor. Priamos komt daarnaast op voor de belangen van donoren en wij zijn benieuwd hoe ze dat doen en wat die belangen dan eigenlijk zijn. Verder delen Derk en Frank hun persoonlijke ervaringen met anoniem doneren en jezelf daarna bekend maken. Derk vertelt wat het contact met zijn donorkinderen ingewikkeld maakt, spoiler; onder andere doordat hij de cursus ‘hoe word ik een goede donorvader’ heeft gemist. Hij helpt nu met zijn eigen ervaringen andere donoren om het ‘beter’ te doen. Frank vindt anoniem doneren achteraf gezien geen goed idee en heeft inmiddels leuk contact met een aantal van zijn - ja hoe noem je ze? - donorkinderen. Eefje wil van de mannen weten hoe ze kijken naar haar aanpak om in contact te komen met haar donorvader. Is ze een stalker? Ester wil weten hoe de heren denken over de leeftijdsgrenzen waar donorkinderen nu mee te maken hebben. En Derk geeft zijn boek Verborgen Verbonden (interviews met donoren) weg, in de podcast hoor je hoe je deze kan winnen. Wil je het boek van Derk niet winnen maar kopen? https://www.verborgenverbonden.nl/ Platform Priamos: www.priamos.nl
Aflevering in de kijker
De Kwak Kwaakt
In gesprek met donor Jan
Jan doneerde eind jaren ‘60 bij dokter Swaab. Hij was student en leefde in een heerlijke tijd waarin alles mocht en kon. Hij stopte met doneren toen hij trouwde met zijn eerste vrouw en dacht daarna nooit meer aan zijn donaties en wat daarvan geworden was. Totdat er vorig jaar contact met hem werd opgenomen door een donor detective die hem via dna en stamboomonderzoek had gevonden. Jan had net twee maanden daarvoor zijn huidige vrouw en liefde van zijn leven verloren. Hij vertelt hoe dat voor hem was, we bespreken het fenomeen ‘volwassen geboorte’ en vragen Jan wat voor een man dokter Swaab nu eigenlijk was.
Aflevering in de kijker
De Kwak Kwaakt
In gesprek met donor Ad
Ad loopt niet graag met zijn donorschap te koop maar hij vindt het nu toch belangrijk om zijn verhaal te doen, aangezien donoren de laatste tijd vooral negatief in het nieuws zijn. Hij doneerde om wensouders te helpen en toen hij begreep dat er donorkinderen zijn die behoefte hebben om te weten van wie ze afstammen, maakte hij zich meteen - in 1998 al - bekend bij de Stichting Landelijke Contactgroep KID (voorloper van Stichting Donorkind). Ad doneerde in 1980/81 in het Pieter Pauw Ziekenhuis in Wageningen nadat hij een oproep in het studentenblad van de universiteit van Wageningen had gezien. Hij kent inmiddels twee van zijn donorkinderen en ervaart dat als een verrijking. Hij is wel een beetje bevreesd voor het aantal donorkinderen dat er gemaakt is met zijn donaties, maar Ester en Eefje denken Ad wel gerust te kunnen stellen.
Aflevering in de kijker
De Kwak Kwaakt
In gesprek met donor Michiel
Michiel doneerde van '98 tot '04 in fertiliteitscentrum Het Diaconessenhuis in Voorburg en vertelde dat twee weken voor deze podcastopname aan zijn 90-jarige moeder. Hij heeft inmiddels twee van zijn nakomelingen mogen ontmoeten en filosofeert met ons wat maakt dat dat zo bijzonder is. Michiels verhalen maken Ester een beetje jaloers en Eefje vraagt zich af; als je donorkinderen goed terecht zijn gekomen en gelukkig zijn, voel je dan dat je er goed aan hebt gedaan om te doneren? En voel je het omgekeerde ook, wanneer je donorkinderen niet gelukkig/goed terecht gekomen zijn? Michiel heeft met een aantal andere donoren het platform Priamos opgezet, waar donoren hun ervaringen met elkaar kunnen delen en hij legt uit waarom daar behoefte aan is.
Aflevering in de kijker
  ©
 2025   

Alote   | 

Privacybeleid