Als missie stelt Alote onder andere als doel het verenigen van sperma-, eicel- en embryodonoren in België. Namelijk van donoren die uit de anonimiteit willen treden of dit overwegen. En als rechtstreeks gevolg daarvan willen we bijdragen aan het verenigen van deze donoren en zoekende donorkinderen.
Bij Alote geloven we in de kracht van samenwerking, dialoog en wederzijds begrip. Daarom bieden we een platform voor sperma-, eicel- & embryodonoren om ervaringen te delen, elkaar te ondersteunen en gezamenlijk invloed uit te oefenen op belangrijke beleidskwesties.
'Alote' is Bengaals voor 'in het licht'. Wij geloven dat heel wat thema's binnen donorconceptie in het licht geplaatst moeten worden met de visie, waarden & normen en kennis van deze tijden. En dat dus de oude ideeën daaromtrent van onder het stof gehaald mogen/moeten worden. Dat er een halt moet geroepen worden aan de commercialisering ten koste van het psychosociaal welzijn van de ene groep, ten voordele van zij die hieraan verdienen.
Het zijn volgens ons niet de fertiliteitsartsen die dienen te bepalen hoe donorconceptie georganiseerd moet worden. Wel de overheid in overleg de donoren, de wensouders en de reeds volwassen donorkinderen die hierin de werkelijke experten zijn. Zij allen dienen hierin absoluut meer gehoord en erkend te worden. We zijn vragende partij dat politici op basis van de geschiedenis, de kennis uit de buurlanden en de ervaringen van bovengenoemde betrokkenen een gepast beleid uitstippelen. Er is nood aan ruimte voor de levensverhalen van donorkinderen, donoren en wensouders. Alote wil bijdragen aan deze ontzettend belangrijke dialoog.
Alote schuwt daarbij niet het kritisch denken omtrent het verleden, het gevoerde beleid, de hiaten in het beleid, de huidige noden,... Niet om verwijten te maken maar om meer van hetzelfde te voorkomen en de toekomst bij te sturen.
Via ons aanbod willen we ruimte geven aan de beweegredenen, ideeën, ervaringen, vragen, wensen,… van sperma-, eicel- & embryodonoren. Hun belangen zijn minstens even belangrijk als het ijveren voor de belangen van de donorkinderen zelf. En laat ons eerlijk zijn... zonder de donoren was er geen donorconceptie-fertiliteitsindustrie. Tijd om hen dus volledig naar waarde te schatten. Hen te horen en ook hun noden te eerbiedigen. Te beseffen dat zij pionnen waren van ziekenhuizen en artsen die hen al dan niet bewust van den domme hielden of voorlogen. Tijd om ook in de donoren te investeren. Hen iets terug te geven na al het nemen. Bijvoorbeeld al gewoon de kostprijs terug te betalen van zich te laten opnemen in één of meerdere dna databanken.
Alote wil zich mee inzetten voor de sensibilisering van de anonieme donoren uit het verleden omtrent het belang van vrijwillig uit de anonimiteit te stappen. Maar het is ook onze missie om wensouders alsook het brede publiek te sensibilisering in functie van het kunnen bekomen van meer erkenning, kennis & begrip voor de impact op alle betrokkenen.
Omtrent het thema sensibilisering kan je ook terecht bij onze podcast 'van Goud naar Zilver'. Aflevering 7 gaat over het seminarie aan de KUL over de implicaties voor de toekomst wanneer het anoniem doneren niet langer kan.
Aangezien de allereerste donoren in België al tot de oudere bevolkingsgroep behoren, is het vooral ook in hun belang een emotioneel veilig klimaat te scheppen voor hun verhaal. Zij kregen immers ingepeperd dat ze nooit iets mochten zeggen over hun donaties. Al zeker zelf niets mochten weten over de wensouders en eventueel verwerkte kinderen. Voor hen zal het wellicht het moeilijkste zijn om de anonimiteit te doorbreken want 'Wat de arts zegt, is juist en trek je niet in twijfel. Wat de arts zegt, volg je (zonder in vraag te stellen) gewoon op.'. De geschiedenis leert ons echter beter te weten dan dit.
We stellen het ons dus als missie om ook zeker hen aan te moedigen hun verhaal te vertellen en niet langer te zwijgen. Zij leefden lang genoeg in een isolement over hun donatieverleden. Maar ook de nog meer jonge en recente, huidige donoren willen we graag bereiken. Zodat ze onderling steun vinden doorheen hun proces. Hun donorkinderen alvast minder jaren lang tegen muren aanlopen, met vragen zitten, lijden,...
Daarnaast willen wij onszelf ook uitdagen in de missie om tot een meer correcte beeldvorming van donoren bij het grote publiek te komen. We willen sperma-, eicel- & embryodonoren een stem geven.
De meeste spermadonoren zijn immers gewone, welopgevoede, psychisch gezonde mannen die vaak ook goed gestudeerd hebben. Fertiliteitsartsen die het niet nauw namen/nemen met ethiek (door bijvoorbeeld zelf te doneren, donoren te lang door te gebruiken, spermacocktails te gebruiken) en massaspermadonoren zijn hopelijk/vermoedelijke eerder de uitzondering. Dat kunnen we enkel aantonen wanneer we voor de openheid kiezen en open in gesprek gaan met elkaar. Om dan professioneel iedereen te kunnen ondersteunen en begeleiden die toch betrokken is geraakt bij een vorm van fertiliteitsfraude. Dat behoort prioriteit te zijn.
We willen voorbij de cultuur van geheimhouding en taboe geraken. Dit in functie van het welzijn van alle betrokkenen. We geloven absoluut in het open in gesprek gaan met elkaar.
Soms wordt er kritiek geleverd richting donoren en wensouders. Want deze twee groepen zouden de praktijk van donorconceptie mogelijk maken en niet elke kinderwens zou vervuld moeten worden. We willen benadrukken dat het overgrote deel van donoren handelt vanuit de mooie en goede intentie om anderen te helpen bij hun kinderwens. Bovendien zijn het niet de donoren die verantwoordelijk zijn voor fertiliteitsfraude. Die ligt bij de desbetreffende artsen en de overheid die nauwelijks of niet controleerde.
We willen tevens benadrukken dat het geen schande is om een kinderwens te hebben en te kiezen deze in vervulling te laten gaan via donorconceptie. Echter zijn we ons er wel van bewust dat er ook onder een grote groep wensouders nog meer nood is aan het vergroten van bewustzijn omtrent de mogelijke implicaties van donorconceptie.
De aandacht die het thema in de actualiteit krijgt, kleurt meestal negatief. Dat zien we bij Alote graag anders!